Dağ Bisikletinin Özellikleri Nelerdir

22-10-2018 16:07
Dağ Bisikletinin Özellikleri Nelerdir

Dağ Bisikletinin Özellikleri Nelerdir

 

Bisiklete binmek kimi insan için çocukluğuna dair anılar hatırlamak kimi insan için de vücudunu zorladığı bir spor türüdür. Bisikleti şehirde değil de doğa ile iç içe bir ortamda kullanmayı sevenler için üretilen ve MTB adı ile bilinen dağ bisikletleri zorlu koşullar için özel olarak tasarlanmıştır.

 

Dağ Bisikletinin Genel Özellikleri

 

 

Engebeli arazide, taşlı yollarda ya da çamura bata çıka bisiklet sürmek isteyenler mutlaka bir dağ bisikleti satın almalıdır. Bisiklet satın alınırken jant, fren sistemi ve kadro özelliklerine dikkat edilmelidir. Ortalama 15 kilogramlık ağırlıkları ve kalın tekerleri ile bu bisikletlerin yüksek hızlara çıkamayacağını en baştan söyleyelim. Bisikletin jant boyutu 26, 27.5 ve 29 olarak değişiklik gösterilmektedir.

 

26 jant en çok kullanılan ürün olmakla beraber herhangi bir arıza durumunda kolayca bulunabilir. 29 janta gelindiğinde ise küçük jantlara nazaran daha zorlu şartlarda bisiklet kullanılabilir. Dağ bisikletinde vites, kişinin ihtiyacına bağlı olarak 1 ile 30 arasında değişiklik göstermektedir. Dik yamaçlarda yüksek vites tercih edilirken, daha düz arazi koşulları için vites sayısı azaltılabilir. Dağ bisikleti fren sistemi içinse V-fren ve disk fren olmak üzere farklı seçenekler mevcut. Bunlardan V-fren sisteminin kullanımı daha yaygın olsa da ıslak zeminde yüksek performans gösterememesi sebebi ile son zamanlarda tercih edilmemektedir.

 

Bisikletin Kadrosu

 

 

Bisiklet kadrosu, ürünün dış çerçevesi için kullanılan terimdir. Bisiklet kadrosu için; çelik, alüminyum, karbon ya da titanyum gibi farklı malzeme seçenekleri bulunmaktadır. Çelik kadro ham maddesinin ucuz olması sebebi ile piyasadaki çoğu bisiklette kullanılan kadro çeşididir. Ancak çeliğin ağır bir metal olması, bisikleti de oldukça ağırlaştırmaktadır. Alüminyum çerçeve ise çeliğe nazaran daha hafif bir üründür. Sağlamlığındaki artış ile beraber kullanım sayısı da artış göstermektedir. Karbon kadrolar, herhangi bir hasar durumunda geri dönüş sağlanamadığından genellikle tercih edilmez. Titanyum malzemeler de zor bulunduğundan, bisiklet fiyatını oldukça artırmaktadır. Kadro konusunda tercih tamamen alıcının isteğine kalmış durumdadır.

 

Dağ Bisikletlerinin Fiyatları

 

 

Dağ bisikletinin fiyat aralığı yüzlerce liradan binlerce liraya ulaşabilmektedir. Fiyatlar, bisikletin tasarım özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Ancak en iyi bisikletin pahalı olan değil size yeten ve sizi mutlu eden bisiklet olduğunu unutmamalısınız.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.